Rooibos en haar geneeskrachtige werking

Rooibosthee wordt steeds populairder.
Het Khoisanvolk in Zuid Afrika plukten van oudsher de twijgen en bladeren en hakten deze fijn om ze te laten fermenteren en drogen. De Zweedse botanicus Carl Humberg maakte in de 17e eeuw als één van de eerste westerlingen kennis met rooibosthee doordat hij bij de Khoisan een kop rooibosthee te drinken kreeg. Er waren destijds al vermoedens dat rooibos gezond en geneeskrachtig was. Daarna verspreidde het gebruik van rooibos over heel Zuid Afrika.
Nederlandse boeren die in de 18e eeuw verhuisden naar Zuid Afrika begonnen rooibosthee te zetten, in plaats van zwarte thee die uit India en China komt. De boeren van Nederlandse afkomst begonnen vervolgens te handelen in rooibos, wat een lucratief landbouwproduct bleek; het werd naar Europa vervoerd.

Rooibos in de afgelopen 100 jaar
In de 20e eeuw raakten steeds meer mensen overtuigd van de medicinale eigenschappen van rooibos. Er werden wetenschappelijke onderzoeken verricht en de warme rooibosdrank bleek inderdaad diverse helende eigenschappen te bezitten. Deze ontdekking kwam niet alleen door de wetenschap. In 1968 deed een Zuid-Afrikaanse vrouw, Annique Theron, per ongeluk rooibosthee in de papfles van haar kind. De baby had last van allergie en was zeer rusteloos. Na van de rooibosthee gedronken te hebben sliep het kind voor het eerst in 14 maanden drie uur aaneen. Vervolgens werd rooibos wetenschappelijk onderzocht en werd de medicinale werlzaamheid bevestigd. De teeltmethoden van rooibos werden hierna geprofessionaliseerd; er werden standaarden opgericht. Vanaf 1993 is er een standaardwijze om rooibosthee te produceren en Zuid Afrika dat inmiddels bevrijd was van Apartheid en handelsboycotten kon er volop in gaan handelen.

Voedingsstoffen rooibos
Naast de bekende rode rooibos bestaat er ook groene rooibosthee. Beide zijn erg gezond; er zitten veel antioxidanten in. Vele onderzoeken, mar niet alle, wezen uit dat in groene rooibosthee meer gezonde stoffen zitten dan in de bekende roodachtige rooibos. In rooibos zitten diverse fytonutriënten. Zo zitten er de flavonoïden quercetine, rutine, isoquercitrine en luteoline in. Het bevat vitamine C en de mineralen kalium, natrium, magnesium, calcium, koper, zink, fluoride, mangaan en ijzer..

Een gezonde drank zonder contra-indicaties
Rooibos is een gezonde theedrank die geschikt is voor dagelijks gebruik. Zelfs babies kunnen er goed tegen. Het helpt mee allerlei aandoeningen te voorkomen. Er zijn geen contra-indicaties of omstandigheden waarin het niet gedronken kan worden bekend en er zijn geen interacties met medicijnen bekend. Het is een onschadelijke drank. Er zit geen caffeïne in zoals bij koffie en zwarte thee en het bevat slechts een laag percentage looistoffen.

Haal het beste uit rooibos
De enige bedenking die je kan maken is dat voor de teelt van rooibos uit de supermarkt pesticiden worden gebruikt waardoor de plant niet meer geneeskrachtig is. Je kunt daarom het best biologische rooibosthee drinken. Om optimaal van de genezende antioxidanten in rooibos gebruik te maken moet je de thee 10 minuten lag koken in een pan, en dus geen kokend water opschenken in een theepot.

Rooibos tegen allergie
Aspalathine en quercetine remmen de vrijstelling van histamine uit de stamcellen. Hierdoor worden de allergische reacties van het lichaam verkleind. Inname van flavonoïden en vitamine C resulteert in een beter werkend immuunsysteem. De medicinale werkingen zorgen ervoor dat allergische reacties verdwijnen. Rooibos wordt in de fytotherapie (plantengeneeskunde/kruidengeneeskunde) ingezet als middel tegen allergie.
Hieronder volgt een opsomming van enkele allergische indicaties waartegen rooibios medicinaal werkt:
-Melkallergie van babies,
-Voedingsallergie,
-Huilbabies die snel overgeven en krampjes hebben,
-Diarree, losse stoelgang of krampen door voedingsallergie,
-eczeem, psoriasis,
-Hooikoorts, huisstofmijtallergie,
-Astma en astmatische bronchitis.

Rooibos als kankerpreventie
Rooibos is een antimutageen, wat wil zeggen dat het DNA beschermt tegen mutaties, zo is gebleken uit in vitro-wetenschappelijke experimenten. ´In vitro´ is een bepaalde onderzoeksmethode waarbij levende cellen in een reageerbuis worden onderzocht en niet in de natuurlijke omgeving van het lichaam. Ook worden in vitro de vorming van kankerverwekkende stoffen tegen gegaan. Deze werkingen zijn vooral toe te schrijven aan quercetine en luteoline. Quercetine zorgt eveneens voor bescherming tegen huidtumoren. Rooibos beschermt tegen kanker in het algemeen en kan de negatieve effecten van vermijdbare oorzaken van kanker neutraliseren. Het ontgift het lichaam. Schadelijke effecten van röntgenstraling en radioactieve straling worden gestopt. Het biedt bescherming tegen gifstoffen uit het milieu, uit voedingsadditieven, zware metalen en het voorkomt de schade van vrije radicalen die ontstaat door heftige lichaamsactiviteit.

Rooibos preventief tegen hart- en vaatziekten
Mangaan, zink en rutine stabiliseren de vaatwanden. Rooibos is een bloedverdunner omdat er quercetine en rutine in zit. Rooibos helpt tegen hoge bloeddruk door aanwezige orientine, iso-orientine, vitexine en isovitexine. Verder helpen de antioxidanteigenschappen zeer goed omdat deze voorkomen dat cholesterol oxideert en zich hecht aan de wanden van de bloedvaten. Daarom is rooibosthee een goed preventief middel tegen bloedsomloop stoornissen, aderverkalking of atherosclerose en hart- en vaatziekten in het algemeen.

Borstvoeding en rooibos
Goed nieuws voor rooibostheedrinkende moeders die hun baby borstvoeding geven is dat rooibos de zogvorming bevordert; de moeder maakt meer melk aan. Verder gaat rooibos kolieken bij babies tegen. Vrouwen die babies borstvoeding geven hoeven enkel zelf rooibosthee te drinken om de baby te laten meegenieten van de geneeskrachtige eigenschappen. Als extra plezante bijkomstigheid wordt een baby een beetje rustiger van rooibos.

Flesvoeding en rooibos
Speciaal voor babies met kolieken kun je lauwe rooibosthee in een fles doen. Denk eraan dat je nooit babies een fles mag geven die in de magnetron is geweest; dat staat in alle bijsluiters van magnetrons. Officieel is de reden hiervoor dat magnetrons een drank ongelijk opwarmen maar onafhankelijk onderzoek heeft uitgewezen dat magnetronstraling moleculen dermate degenereert dat de lichaam van een baby het als vergif ziet en er ziek van wordt; soms gaat de baby zelfs dood door in de magnetron opgewarmde producten. Dat is de reden dat in elke bijsluiter van de magnetron staat dat er geen flesvoeding in opgewarmd mag worden.

Van rooibos word je relaxed
Rooibostheedrinkers kunnen beter tegen stress. Het is een rustgevende, ontspannende en verkwikkende drank voor het zenuwgestel. Daarom wordt het ingezet voor mensen met verminderde stressbestendigheid. Wanneer iemand licht depressief is, kan rooibosthee eveneens helpen. Allerlei nerveuze spanningen zullen verdwijnen als je dagelijks rooibosthee drinkt, en bovendien kun je ´s nachts beter slapen, zonder telkens wakker te worden. Het kan prima worden ingezet tegen hyperactieve kinderen.

Overige medicinale toepassingen rooibos
De antioxidanten zorgen ervoor dat ouderdomsverschijnselen zich minder snel voordoen; je wordt gezond oud. Zo werkt het tegen grijze staar of maculadegeneratie, Alzheimer, geheugenverlies en dementie. De antioxidanten in rooibosthee zijn daar in de eerste plaats verantwoordelijk voor, met name de flavonoïden. Natuurlijk is rooibos ook goed tegen ziekten die voorkomen bij jonge mensen. Rooibos helpt preventief tegen:
-Verzwakte immuniteit,
-Herpesinfecties,
-Wratten door het humaan papilloma virus,
-Virale infecties,
-Maagdarmkrampen,
-Constipatie,
-Leverziekte,
-Ouderdomsdiabetes.

Uitwendig gebruik rooibos
Rooibosthee die is afgekoeld hoef je niet gelijk weg te gooien; je kunt het gebruiken als compres. Maak een doek nat met rooibosthee. Je kunt ook een bad nemen met hele sterke rooibosthee. Het helpt tegen de volgende indicaties:
-Eczeem, jeukende huidirritaties en luierdermatitis,
-Dermatitis, fotosensitieve dermatitis, psoriasis,
-Herpes simplex of koortsblaasjes en acné,
-Ruwe huid.

Consulteer de fytotherapeut
Wie rooibos als geneesmiddel wilt gebruiken kan het best een consult nemen bij een fytotherapeut. Rooibosextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift van bevoegden ingenomen te worden. Een huisarts of fytotherapeut kan je daarover adviseren. Alle in dit artikel genoemde medicinale werkingen van rooibos zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Geert Verhelst, een standaardwerk op het gebied van genezende planten. Het boek wordt veel gebruikt in de fytotherapie.

Bron

Nieuws

>>Gloup gratis uitproberen!
>>Tfh-afweercellen bij Sjögren
>>Filgotinib resultaten
>>Besluit minister over basispakket benadeelt chronische patiënt
>>Medicijnontwikkeling bij Sjögren
>>Erkenning ARA 290 als weesgeneesmiddel
>>Ligt de oorzaak van reuma in de darmen?
>>Volgende fase medicijn synerkine
>>Op zoek naar de oorzaak met nagemaakte speekselkliertjes
>>Hoopgevend onderzoek bij Sjögren
>>Review: Tempur
>>Medische innovaties bereiken de patiënt onvoldoende
>>Verschil man en vrouw in gezondheidszorg
>>Winactie: Dentaid Xeros
>>Speekselklierbiopt voorspelt
>>Natuurproduct DHEA bij Sjögren en SLE
>>Meldpunt Medicijnen
>>Gemeenten en huishoudelijke hulp
>>Goede slapers produceren sterke hersengolven
>>2,5 miljoen Nederlanders onder armoedegrens
>>Helft patiënten durft arts niets te vragen
>>Geef je medisch dossier niet weg
>>Reuma vaker bij vrouwen?
>>Antistoffen bij reuma
>>Onderzoekssubsidies toegekend
>>Reuma en alternatieve behandelmethoden
>>Waarschuwing vakantiegangers i.v.m. opiumwet
>>Hogere dosis methotrexaat sneller effect
>>Immuunsysteem kan depressie veroorzaken
>>Doorbraak bestrijding chronische pijn
>>Verhouding arts-patiënt gaat veranderen
>>Patiënt regie over medische gegevens
>>Mogelijke pijngenen gevonden
>>Wegwijs in zorgaanbod
>>Winactie: Membrasin en Rio Rosa
>>Red de vrije artsenkeuze
>>Weinig ruimte voor mondige patiënten
>>Winactie: Tien Morgana hoofdkussens
>>Winactie: Matras Factory hoofdkussens
>>UMCG onderzoek Sjögren
>>Samen strijden tegen reuma
>>Winactie Zibro luchtbevochtigers
>>Winactie: Théa Pharma Blephaclean
>>Eerste stap naar lupusvaccin
>>Bodysuit tegen chronische pijn
>>Cacao helpt bij ontstekingsziekten
>>Weinig reumavriendelijke zorgpakketten
>>Reumapatiënten zien behandeling beperkt
>>Ruim vijf miljoen Nederlanders chronisch ziek
>>Sektes rekruteren zieken
>>Apps vervangen niet de arts
>>Belastingaftrek zorgkosten blijft
>>1e congres reumaverpleegkundigen
>>Winactie: Boek 'Zo praat je met je arts'
>>MRI-scan helpt jeugdreuma vroeger opsporen
>>Reumafonds vraagt begrip voor jongeren
>>Winactie: Luchtwasser Air-O-Swiss 2251
>>Inspectie pakt foute apps aan
>>Onderzoek naar reuma kan sneller
>>Bezorgd over gevolgen maatregelen zorg
>>Zorg pijnpatiënt kan beter
>>Zweten is weten
>>Einde handgeschreven recept
>>Winactie: Orthica voedingssupplementen
>>Genmutatie gevonden voor pijn
>>'Microrobots' in menselijk lichaam ontworpen
>>ANGO start actie tegen bezuinigingen
>>Groot inkomensverlies chronisch zieken door verdwijnen tegemoetkomingen
>>Toch compensatie eigen risico
>>Schadelijk effect geneesmiddel zichtbaar
>>Urine bevat meer dan drieduizend stoffen
>>Spray maakt mens onzichtbaar voor mug
>>Winactie: Ultrasone Luchtbevochtiger
>>Winactie: Silvana Support hoofdkussens
>>Mondgezondheid mogelijk verband nierziekten
>>Vroegere diagnose reuma met biomarkers
>>Vrouw gebruikt medi-wietolie tegen reuma
>>Vitamine E maakt bloedvaten sterker
>>Suikers regelen immuunreacties
>>Winactie: Philips mondverzorgingspakketten
>>Nationaal Hitteplan van kracht
>>Winactie: Vita Talalay Matras
>>Winactie: Medisana TENS Pijnbehandeling
>>Winactie: Arganolie met Gardenia
>>Winactie: Medisana massageapparaat
>>Winactie: Cadeaubon t.w.v 15 euro
>>Vitamine D-tekort maakt bot sneller oud
>>Winactie: Venta Airwasher
>>Patiënt kan makkelijker gelijk halen in zorg
>>Winactie: Boneco 7146 luchtbevochtiger
>>CU wil af van medicijnresten in riool
>>Klijnsma: Wajongers opnieuw keuren
>>Neurowetenschappers hebben pijnbron bij fibromyalgie gevonden
>>Winactie: Lavera verzorgingspakket
>>NPCF: Snel actie tegen lakse omgang persoonlijke medische gegevens patiënten
>>Wetsvoorstel kwaliteit, klachten en geschillen zorg snel invoeren
>> NPCF start meldactie naar verstrekking medicijnen
>>Winactie: Boek SchEef
>>Winactie: Beauty behandeling met huidanalyse
>>Nieuwe laag in menselijk hoornvlies ontdekt
>>Methode ontwikkeld om immuunreactie selectief te onderdrukken
>>Nederlanders positief tegenover DNA-onderzoek
>>Ziekte van Crohn kent mogelijk twee varianten
>>Pijnstillers verhogen risico op hartaanval
>>Winactie: Win een luxe verwenpakket!
>>De zorgpremie is 300 euro te hoog
>>OMS wil patiënten laten meebetalen voor second opinion
>>Winst zorgverzekeraars verzesvoudigd!
>>Winactie: Win 100% pure Arganolie
>>Sneller toegang tot experimentele medicijnen
>>Vitamine D goed voor spieren
>>Robot maakt dure biologische medicijnen voor reuma
>>Winactie: Win een luxe verwenpakket!
>>Winactie: Win een Decubal Body Crème!
>>Vijftien procent nieuwe geneesmiddelen niet goed onderzocht op effectiviteit en bijwerkingen
>>Koopkrachtwinst van de afgelopen 12 jaar gaat in rook op
>>'Routeplanner' menselijk lichaam revolutie in geneeskunde
>>Hulp en aanpassingen: waarom en wanneer?
>>Onderzoek uitkomst: geen bezuinigingen gehandicapten
>>DNA-kaart baby legt aanleg ziektes bloot
>>Artsen en ziekenhuizen werken onderzoek tegen
>>Privacy patiëntdossier lek
>>CZ verwacht publiek debat over winstgroei zorgverzekeraars
>>Hulpbehoevenden moeten zelf hun zorg organiseren
>>Moeizame weg naar e-patiëntendossier
>>Klantgerichtheid in de zorg blijft ondermaats
>>VVD wil quotum arbeidsgehandicapten in regeerakkoord herzien
>>Te veel geneesmiddelen in drinkwater
>>Vertrouwen in Nederlandse ziekenhuizen gedaald
>>Ouderen in de schulden om zorg te betalen
>>Rol eiwit GRK2 bij chronische pijn onderzocht
>>Omega-7 mogelijk positief effect op huid- en slijmvliezen
>>Snelle diagnose dankzij nieuw genetisch onderzoek
>>Jongeren met reuma voelen zich minder succesvol
>>Reuma intensiever behandelen tijdens zwangerschap
>>Rooibos en haar geneeskrachtige werking
>>Laat het mantelzorgcompliment niet liggen!
>>Ruggenmergstimulatie en pijnpompen alleen als laatste optie
>>Cannabis maakt chronische pijn draaglijker
>>Speciale editie Reumafonds
>>Het medisch beroepsgeheim wordt niet serieus genomen
>>Experimenteel reumamedicijn fostamatinib net zo goed als Humira
>>Intrekken toestemming Elektronisch Patiëntendossier
>>Nieuwe behandeling reuma blijkt effectief
>>Nieuwe aanpak chronische pijn met PeaPure
>>Extra slaap kan pijngrens verhogen
>>Amerikaanse overheid kan mogelijk meekijken in jouw EPD
>>Eén Participatiewet voor WWB, WSW en een deel van de Wajong
>>Koemelk waarschijnlijk niet goed bij reuma
>>Relatief lang wachten op medisch specialist
>>Patiënten kunnen goed bijdragen aan nieuwe onderzoeksonderwerpen
>>Relatief weinig medici in Nederland
>>Telomeerlengte voorspelt levensduur individu
>>Arts en apotheker verdienen aan EPD
>>CG-Raad en Nibud presenteren hulpmiddel voor aantonen meerkosten
>>Hoge kosten door reuma? Bekijk de vergoedingen
>>Tweede kamer unaniem voor ratificatie VN-verdrag mensen met beperking
>>Zorgkosten in 40 jaar 1250 procent omhoog
>>Proef met chip tegen reumatoïde artritis succesvol
>>Reumafonds kritisch over zorgkosten
>>Nieuwe antistof voorspelt verloop reuma
>>Driekwart vrouwen hebben dagelijks reumapijn
>>Pijn bij reuma en tekort aan vitamine D
>>Reumaverpleegkundigen lanceren handige fijnschiller
>>Patiënten krijgen vaak andere medicijnen dan artsen voorschrijven
>>Galapagos meldt positieve resultaten bij behandeling reuma
>>Onderzoek B cell selection
>>Genetische studie heeft nieuwe inzichten opgeleverd
>>Het Reumafonds vraagt Kamerleden om actie
>>Hulp bij vinden van een baan voor mensen in de "oude" Wajong
>>Reumamedicijn Humira vaak niet effectief
>>Succesvolle combinatie medicijnen voor Sjögren
>>Reumapatiënten lijden ernstig onder de huidige bezuinigingen
>>Geen tandbederf meer dankzij Japanse vinding
>>Reuma verhoogt kans op trombose
>>Kokosnootolie voorkomt tandbederf
>>Gif van zwarte mamba kan een alternatief zijn voor morfine
>>Afweerstoornissen sneller opgespoord
>>Groenlipmossel heeft een krachtige ontstekingsremmende werking
>>Het nut van de griepprik bij reuma
>>Nieuwe behandeling Reuma en Crohn met varkensparasieten
>>Tuvalu Media is op zoek naar jou!
>>Fysiotherapie te duur voor mensen met reuma
>>Slaaptekort doet 'hippocampus' in hersenen krimpen
>>Zorgplan wordt weinig gebruikt
>>Sjögrenpatiënten hebben minder eiwit cytokine APRIL
>>PWA ziet vaatafwijkingen auto-immuunziekte
>>Goed nieuws voor reumapatiënten
>>Weizmann Instituut ontwikkelt vaccin tegen Crohn, Reuma en Kanker
>>Zoektocht nieuwe medicijnen tegen ontstekingen
>>Buikvet als basis nieuw kraakbeen
>>Lokale gentherapie binnen 5 a 10 jaar
>>Goedkope Klickchemie reumatest
>>Onderzoeken Reumafonds
>>Onderzoek behandelmethode Sjögren
>>Functie van eiwit DC-STAMP nader onderzocht