Groenlipmossel heeft een krachtige ontstekingsremmende werking

In dierstudies en humane studies van de afgelopen jaren is aangetoond dat het gestandaardiseerde lipidenextract uit de Nieuw-Zeelandse groenlipmossel (Perna canaliculus) een krachtige ontstekingsremmende werking heeft bij ontstekingsziekten zoals osteoartritis, reumatoïde artritis en astma. Chronische ontsteking speelt ook een rol in degeneratieve (verouderings)ziekten zoals diabetes type 2, cognitieve achteruitgang, dementie, osteoporose en hart- en vaatziekten.
Deze werkzame stof is een veilig en natuurlijk alternatief voor NSAID’s (niet-steroïde ontstekingsremmers).
Het groenlipmosselextract werkt even goed als NSAID’s, maar heeft in tegenstelling tot deze veel gebruikte pijnstillers geen negatieve bijwerkingen, zelfs niet in doses tot 2500 mg per dag. Bovendien heeft het een vele malen sterkere ontstekingsremmende werking dan (vetzuur)supplementen met vis-, teunisbloem- of borageolie.
 
Groenlipmosselextract krachtige remmer cyclo-oxygenase enzymen* 
Opnieuw levert in-vitro onderzoek bewijzen dat het gebruik van deze ontstekingsremmer als alternatief voor NSAID’s en visolie gerechtvaardigd is.
In een in-vitro studie werd de ontstekingsremmende activiteit van het lipidenextract uit de groenlipmossel (Perna canaliculus), een lipidenextract uit blauwe mossel (Mytilus edulis), visolie en de ontstekingsremmer indomethacine (een NSAID) onderling vergeleken.
Hierbij werd gekeken naar de mate van remming van het arachidonzuurmetabolisme door COX-enzymen, waarbij arachidonzuur wordt omgezet in pro-inflammatoire prostaglandines. Groenlipmossel remde krachtig en dosisafhankelijk de enzymen COX-1 en COX-2 en was effectiever bij een vergelijkbare concentratie dan de traditionele COX-remmer indomethacine en het extract van blauwe mossel. Bovendien was de Perna canaliculus veel effectiever dan visolie. De twee belangrijkste lipidenfracties in deze stof (vrije vetzuren en triglyceriden, respectievelijk 54% en 26% van het lipidenextract), remden de twee COX-enzymen het krachtigst. De twee lipidenfracties bestaan hoofdzakelijk uit enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren. 
 
In dit onderzoek werden de omega-3-vetzuren eisosapentaeenzuur EPA (C20:5), docosahexaeenzuur DHA (C22:6), stearidonzuur SD (C18:4), eicosatrieenzuur ETE (C20:3), docosatrieenzuur DTA (C22:3), alfalinoleenzuur (C18:3) en het nieuwe (zeldzame) eicosatetraeenzuur ETA (C20:4) in het lipidenextract uit de groenlipmossel geïdentificeerd. Het heeft duidelijk een heel andere samenstelling dan visolie, dat vooral triglyceriden met EPA en DHA bevat. Dit extract bestaat uit een veelheid van bioactieve stoffen die gezamelijk zorgen voor het waargenomen therapeutische effect. Het extract van de groenlipmossel remt beide COX-enzymen aselectief, terwijl indomethacine COX-1 veel sterker remt dan COX-2. Dit kan een verklaring zijn voor het optreden van bijwerkingen bij gebruik van NSAID’s zoals indomethacine. Vooral remming van COX-1 is geassocieerd met negatieve effecten op maagdarmkanaal, hart en bloedvaten. Daarbij remt de groenlipmossel ook het enzym lipoxygenase (LOX). NSAID’s remmen LOX niet, waardoor arachidonzuur alsnog door LOX wordt omgezet in ontstekingsbevorderende leukotrienen. Tijdens een ontsteking wordt arachidonzuur uit celmembranen vrijgemaakt. Hierbij zijn twee mogelijkheden: arachidonzuur wordt omgezet door LOX in ontstekingsbevorderende leukotrienen of door COX in ontstekingsbevorderende prostagladines en tromboxanen. 
McPhee S, Hodges LD, Wright PF et al. Anti-cyclooxygenase effects of lipid extracts from the New Zealand green-lipped mussel, Perna canaliculus. Comp Biochem Physiol B Biochem Mol Biol. 2007; 146(3):346-56. 
 
Groep unieke omega-3-vetzuren in de groenlipmossel ontdekt* 
Hoe het extract precies werkt en welke lipiden verantwoordelijk zijn voor het ontstekingsremmende effect, wordt stukje bij beetje duidelijk. De groenlipmossel bevat 54% vrije vetzuren, 26% triglyceriden, 8% sterolen, 6% sterolesters en 6% fosfolipiden. Van deze lipiden in het extract hebben de vrije vetzuren verreweg de krachtigste ontstekingsremmende activiteit. Deze vrije vetzuren zijn nader onderzocht. Hierbij hebben wetenschappers een nieuwe groep bioactieve omega-3-vetzuren (C18:4, C19:4, C20:4, C21:5) geïdentificeerd. Laboratoriumonderzoek met menselijke ontstekingscellen (neutrofielen) liet zien dat deze vier nieuwe langeketen omega-3-vetzuren een significante ontstekingsremmende activiteit bezitten. Uit eerdere studies is bekend dat het lipidenextract van de groenlipmossel de vorming van ontstekingsbevorderende prostaglandines en leukotrienen uit het omega-6-vetzuur arachidonzuur tegengaat. De onderzoekers vermoeden nu dat deze nieuwe omega-3-vetzuren (met name ETA, dat qua structuur het meeste lijkt op arachidonzuur) binden aan de enzymen LOX (lipoxygenase) en COX (cyclooxygenase), waardoor minder arachidonzuur wordt omgezet in ontstekingsbevorderende eicosanoïden. 
Treschow AP, Hodges LD, Wright PF et al. Novel anti-inflammatory omega- 3 PUFAs from the New Zealand green-lipped mussel, Perna canaliculus. Comp Biochem Physiol B Biochem Mol Biol. 2007;147(4):645-56. 
 
De Nieuw-Zeelandse groenlipmossel heeft pijnstillende en genezende werking in diermodel voor artritis* 
Heeft de groenlipmossel een pijnstillend effect bij gewrichtsontsteking en beïnvloedt het extract het ziekteproces op lange termijn?
Om deze vraag te beantwoorden werd bij ratten artritis in de poten opgewekt met een stimulerende stof (adjuvant).
In de 28 dagen durende test had het lipidenextract (25 mg/kg/dag) aanvankelijk een even groot pijnstillend effect als de ontstekingsremmer Naproxen. Maar na 9 tot 14 dagen nam het pijnstillende effect van de groenlipmossel iets af, terwijl de dieren met Naproxen vrijwel pijnvrij bleven gedurende de hele behandeling. De groenlipmossel bleef een (mild) pijnstillend effect houden vergeleken met placebo (olijfolie). Het lipidenextract en Naproxen hielden de productie van pro-inflammatoire cytokines TNF-α (tumornecrosisfactor-alfa) en IFN-γ (interferon-gamma) significant onder controle en verhoogden de spiegel van het anti-inflammatoire cytokine IL-10 (interleukine- 10). Olijfolie had geen invloed op de cytokinespiegels. Recente studies naar de rol van cytokines bij pijn hebben uitgewezen dat TNF-α en IFN-γ een actieve rol hebben in het veroorzaken van pijn, terwijl IL-10 is geassocieerd met pijncontrole. In een langer durend onderzoek kreeg een groep (jonge) ratten met adjuvant-geïnduceerde artritis een jaar lang het gestandaardiseerde lipidenextract van de groenlipmossel (25 mg/kg/dag) of olijfolie in het voer. Opmerkelijk was dat de dieren in de groenlipmosselgroep na een jaar genezen waren van artritis en er alleen een lichte gewrichtsvervorming aan hadden overgehouden, terwijl de dieren in de controlegroep ernstig vervormde gewrichten en zweren aan de poten hadden. Het is jammer dat het lange termijn effect van Naproxen en de groenlipmossel niet zijn vergeleken. De studie bevestigt de ontstekingsremmende activiteit van het lipidenextract bij gewrichtsontsteking en laat zien dat het aanvankelijk een sterke en daarna mildere pijnstillende werking heeft, en op de lange termijn een helende invloed uitoefent op gewrichtsontsteking. Het extract werd in het onderzoek uitstekend verdragen. 
Lee CH, Lum JH, Ng CK et al. Pain controlling and cytokine-regulating effects of Lyprinol, a lipid extract of Perna canaliculus, in a rat adjuvantinduced arthritis model. Evid Based Complement Alternat Med. 2007 Sep 26.
 
Groenlipmosselextract verbetert longfunctie duursporters*
In wetenschappelijke studies is aangetoond dat suppletie met omega-3-vetzuren een positieve invloed heeft op de longfunctie. Voor een ontstekingsremmend effect in de longen is echter een hoge dosis visolie nodig. Ter vergelijking werd het extract van de groenlipmossel getest bij zes gezonde, getrainde marathonlopers. Zij slikten 3 weken lang 12 capsules per dag van 150 mg. Na afloop van de 3 weken was bij 5 van de 6 proefpersonen de longcapaciteit toegenomen met 5 tot 10%, vastgesteld met een spirometer. Hierbij werden de FVC en FEV1 gemeten. FVC staat voor geforceerde expiratoire vitale capaciteit (het maximaal uitgeademde volume na maximale inademing, met maximale uitademingssnelheid); FEV1 voor geforceerde expiratoire secondenvolume (het volume dat in de eerste seconde kan worden uitgeademd tijdens een geforceerde uitademing nadat de longen maximaal gevuld zijn). Proefpersonen die aanvankelijk een lichte luchtwegvernauwing hadden, hadden daar na gebruik van het gestandaardiseerde groenlipmosselextract geen last meer van. De marathonlopers merkten ook dat het ademhalen tijdens de training verbeterde. Daarbij voelden ze zich sterker en hadden ze na afloop minder tijd nodig om zich te herstellen van de inspanning. De resultaten met groenlipmossel zijn vergelijkbaar met studies waarbij een 10 keer hogere dosis visolie is gebruikt. Momenteel wordt de groenlipmosselstudie herhaald met meer proefpersonen. 
 
* In de beschreven onderzoeken is het gepatenteerde voedingssupplement Lyprinol gebruikt, een gestabiliseerde en geconcentreerde groenlipmosselolie uit Nieuw-Zeeland.

Nieuws

>>Gloup gratis uitproberen!
>>Tfh-afweercellen bij Sjögren
>>Filgotinib resultaten
>>Besluit minister over basispakket benadeelt chronische patiënt
>>Medicijnontwikkeling bij Sjögren
>>Erkenning ARA 290 als weesgeneesmiddel
>>Ligt de oorzaak van reuma in de darmen?
>>Volgende fase medicijn synerkine
>>Op zoek naar de oorzaak met nagemaakte speekselkliertjes
>>Hoopgevend onderzoek bij Sjögren
>>Review: Tempur
>>Medische innovaties bereiken de patiënt onvoldoende
>>Verschil man en vrouw in gezondheidszorg
>>Winactie: Dentaid Xeros
>>Speekselklierbiopt voorspelt
>>Natuurproduct DHEA bij Sjögren en SLE
>>Meldpunt Medicijnen
>>Gemeenten en huishoudelijke hulp
>>Goede slapers produceren sterke hersengolven
>>2,5 miljoen Nederlanders onder armoedegrens
>>Helft patiënten durft arts niets te vragen
>>Geef je medisch dossier niet weg
>>Reuma vaker bij vrouwen?
>>Antistoffen bij reuma
>>Onderzoekssubsidies toegekend
>>Reuma en alternatieve behandelmethoden
>>Waarschuwing vakantiegangers i.v.m. opiumwet
>>Hogere dosis methotrexaat sneller effect
>>Immuunsysteem kan depressie veroorzaken
>>Doorbraak bestrijding chronische pijn
>>Verhouding arts-patiënt gaat veranderen
>>Patiënt regie over medische gegevens
>>Mogelijke pijngenen gevonden
>>Wegwijs in zorgaanbod
>>Winactie: Membrasin en Rio Rosa
>>Red de vrije artsenkeuze
>>Weinig ruimte voor mondige patiënten
>>Winactie: Tien Morgana hoofdkussens
>>Winactie: Matras Factory hoofdkussens
>>UMCG onderzoek Sjögren
>>Samen strijden tegen reuma
>>Winactie Zibro luchtbevochtigers
>>Winactie: Théa Pharma Blephaclean
>>Eerste stap naar lupusvaccin
>>Bodysuit tegen chronische pijn
>>Cacao helpt bij ontstekingsziekten
>>Weinig reumavriendelijke zorgpakketten
>>Reumapatiënten zien behandeling beperkt
>>Ruim vijf miljoen Nederlanders chronisch ziek
>>Sektes rekruteren zieken
>>Apps vervangen niet de arts
>>Belastingaftrek zorgkosten blijft
>>1e congres reumaverpleegkundigen
>>Winactie: Boek 'Zo praat je met je arts'
>>MRI-scan helpt jeugdreuma vroeger opsporen
>>Reumafonds vraagt begrip voor jongeren
>>Winactie: Luchtwasser Air-O-Swiss 2251
>>Inspectie pakt foute apps aan
>>Onderzoek naar reuma kan sneller
>>Bezorgd over gevolgen maatregelen zorg
>>Zorg pijnpatiënt kan beter
>>Zweten is weten
>>Einde handgeschreven recept
>>Winactie: Orthica voedingssupplementen
>>Genmutatie gevonden voor pijn
>>'Microrobots' in menselijk lichaam ontworpen
>>ANGO start actie tegen bezuinigingen
>>Groot inkomensverlies chronisch zieken door verdwijnen tegemoetkomingen
>>Toch compensatie eigen risico
>>Schadelijk effect geneesmiddel zichtbaar
>>Urine bevat meer dan drieduizend stoffen
>>Spray maakt mens onzichtbaar voor mug
>>Winactie: Ultrasone Luchtbevochtiger
>>Winactie: Silvana Support hoofdkussens
>>Mondgezondheid mogelijk verband nierziekten
>>Vroegere diagnose reuma met biomarkers
>>Vrouw gebruikt medi-wietolie tegen reuma
>>Vitamine E maakt bloedvaten sterker
>>Suikers regelen immuunreacties
>>Winactie: Philips mondverzorgingspakketten
>>Nationaal Hitteplan van kracht
>>Winactie: Vita Talalay Matras
>>Winactie: Medisana TENS Pijnbehandeling
>>Winactie: Arganolie met Gardenia
>>Winactie: Medisana massageapparaat
>>Winactie: Cadeaubon t.w.v 15 euro
>>Vitamine D-tekort maakt bot sneller oud
>>Winactie: Venta Airwasher
>>Patiënt kan makkelijker gelijk halen in zorg
>>Winactie: Boneco 7146 luchtbevochtiger
>>CU wil af van medicijnresten in riool
>>Klijnsma: Wajongers opnieuw keuren
>>Neurowetenschappers hebben pijnbron bij fibromyalgie gevonden
>>Winactie: Lavera verzorgingspakket
>>NPCF: Snel actie tegen lakse omgang persoonlijke medische gegevens patiënten
>>Wetsvoorstel kwaliteit, klachten en geschillen zorg snel invoeren
>> NPCF start meldactie naar verstrekking medicijnen
>>Winactie: Boek SchEef
>>Winactie: Beauty behandeling met huidanalyse
>>Nieuwe laag in menselijk hoornvlies ontdekt
>>Methode ontwikkeld om immuunreactie selectief te onderdrukken
>>Nederlanders positief tegenover DNA-onderzoek
>>Ziekte van Crohn kent mogelijk twee varianten
>>Pijnstillers verhogen risico op hartaanval
>>Winactie: Win een luxe verwenpakket!
>>De zorgpremie is 300 euro te hoog
>>OMS wil patiënten laten meebetalen voor second opinion
>>Winst zorgverzekeraars verzesvoudigd!
>>Winactie: Win 100% pure Arganolie
>>Sneller toegang tot experimentele medicijnen
>>Vitamine D goed voor spieren
>>Robot maakt dure biologische medicijnen voor reuma
>>Winactie: Win een luxe verwenpakket!
>>Winactie: Win een Decubal Body Crème!
>>Vijftien procent nieuwe geneesmiddelen niet goed onderzocht op effectiviteit en bijwerkingen
>>Koopkrachtwinst van de afgelopen 12 jaar gaat in rook op
>>'Routeplanner' menselijk lichaam revolutie in geneeskunde
>>Hulp en aanpassingen: waarom en wanneer?
>>Onderzoek uitkomst: geen bezuinigingen gehandicapten
>>DNA-kaart baby legt aanleg ziektes bloot
>>Artsen en ziekenhuizen werken onderzoek tegen
>>Privacy patiëntdossier lek
>>CZ verwacht publiek debat over winstgroei zorgverzekeraars
>>Hulpbehoevenden moeten zelf hun zorg organiseren
>>Moeizame weg naar e-patiëntendossier
>>Klantgerichtheid in de zorg blijft ondermaats
>>VVD wil quotum arbeidsgehandicapten in regeerakkoord herzien
>>Te veel geneesmiddelen in drinkwater
>>Vertrouwen in Nederlandse ziekenhuizen gedaald
>>Ouderen in de schulden om zorg te betalen
>>Rol eiwit GRK2 bij chronische pijn onderzocht
>>Omega-7 mogelijk positief effect op huid- en slijmvliezen
>>Snelle diagnose dankzij nieuw genetisch onderzoek
>>Jongeren met reuma voelen zich minder succesvol
>>Reuma intensiever behandelen tijdens zwangerschap
>>Rooibos en haar geneeskrachtige werking
>>Laat het mantelzorgcompliment niet liggen!
>>Ruggenmergstimulatie en pijnpompen alleen als laatste optie
>>Cannabis maakt chronische pijn draaglijker
>>Speciale editie Reumafonds
>>Het medisch beroepsgeheim wordt niet serieus genomen
>>Experimenteel reumamedicijn fostamatinib net zo goed als Humira
>>Intrekken toestemming Elektronisch Patiëntendossier
>>Nieuwe behandeling reuma blijkt effectief
>>Nieuwe aanpak chronische pijn met PeaPure
>>Extra slaap kan pijngrens verhogen
>>Amerikaanse overheid kan mogelijk meekijken in jouw EPD
>>Eén Participatiewet voor WWB, WSW en een deel van de Wajong
>>Koemelk waarschijnlijk niet goed bij reuma
>>Relatief lang wachten op medisch specialist
>>Patiënten kunnen goed bijdragen aan nieuwe onderzoeksonderwerpen
>>Relatief weinig medici in Nederland
>>Telomeerlengte voorspelt levensduur individu
>>Arts en apotheker verdienen aan EPD
>>CG-Raad en Nibud presenteren hulpmiddel voor aantonen meerkosten
>>Hoge kosten door reuma? Bekijk de vergoedingen
>>Tweede kamer unaniem voor ratificatie VN-verdrag mensen met beperking
>>Zorgkosten in 40 jaar 1250 procent omhoog
>>Proef met chip tegen reumatoïde artritis succesvol
>>Reumafonds kritisch over zorgkosten
>>Nieuwe antistof voorspelt verloop reuma
>>Driekwart vrouwen hebben dagelijks reumapijn
>>Pijn bij reuma en tekort aan vitamine D
>>Reumaverpleegkundigen lanceren handige fijnschiller
>>Patiënten krijgen vaak andere medicijnen dan artsen voorschrijven
>>Galapagos meldt positieve resultaten bij behandeling reuma
>>Onderzoek B cell selection
>>Genetische studie heeft nieuwe inzichten opgeleverd
>>Het Reumafonds vraagt Kamerleden om actie
>>Hulp bij vinden van een baan voor mensen in de "oude" Wajong
>>Reumamedicijn Humira vaak niet effectief
>>Succesvolle combinatie medicijnen voor Sjögren
>>Reumapatiënten lijden ernstig onder de huidige bezuinigingen
>>Geen tandbederf meer dankzij Japanse vinding
>>Reuma verhoogt kans op trombose
>>Kokosnootolie voorkomt tandbederf
>>Gif van zwarte mamba kan een alternatief zijn voor morfine
>>Afweerstoornissen sneller opgespoord
>>Groenlipmossel heeft een krachtige ontstekingsremmende werking
>>Het nut van de griepprik bij reuma
>>Nieuwe behandeling Reuma en Crohn met varkensparasieten
>>Tuvalu Media is op zoek naar jou!
>>Fysiotherapie te duur voor mensen met reuma
>>Slaaptekort doet 'hippocampus' in hersenen krimpen
>>Zorgplan wordt weinig gebruikt
>>Sjögrenpatiënten hebben minder eiwit cytokine APRIL
>>PWA ziet vaatafwijkingen auto-immuunziekte
>>Goed nieuws voor reumapatiënten
>>Weizmann Instituut ontwikkelt vaccin tegen Crohn, Reuma en Kanker
>>Zoektocht nieuwe medicijnen tegen ontstekingen
>>Buikvet als basis nieuw kraakbeen
>>Lokale gentherapie binnen 5 a 10 jaar
>>Goedkope Klickchemie reumatest
>>Onderzoeken Reumafonds
>>Onderzoek behandelmethode Sjögren
>>Functie van eiwit DC-STAMP nader onderzocht