Niet alleen receptgeneesmiddelen maar ook sommige geneesmiddelen die bij de drogist te koop zijn, kunnen de rijvaardigheid beïnvloeden. Bijvoorbeeld bepaalde hoestmiddelen of bepaalde middelen tegen reisziekte.
Veel mensen zijn zich hier niet van bewust, misschien juist ook omdat deze middelen zonder doktersrecept te verkrijgen zijn.
Vanaf 2 november doen de drogisterijen daarom, met nieuw ontwikkelde folders, mee met de voorlichtingscampagne ‘Rij veilig met medicijnen (PDF)‘ in de provincie Friesland.

De campagne is opgezet door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROF), het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) en het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD). Drogisterijen, rijschoolhouders en apothekers doen mee aan deze campagne.

Voorlichting belangrijk
Marten Hummel, directeur CBD: “Hoewel de bijwerkingen van zelfzorggeneesmiddelen over het algemeen milder zijn dan die van receptgeneesmiddelen, willen de drogisterijen graag meehelpen om via deze campagne de bewustwording bij de consument te vergroten.
Ook de effecten van sommige zelfzorggeneesmiddelen op de rijvaardigheid moeten namelijk niet onderschat worden. Je kunt er slaperig of duizelig van worden, wazig gaan zien, of ze verminderen het reactievermogen.
In het verkeer ben je dan een gevaar voor jezelf én voor anderen. Niet voor niets mag deze categorie geneesmiddelen alleen via drogist of apotheker verkocht worden.
Goede voorlichting over deze middelen, niet alleen via huisartsen en apotheken maar ook zeker in de drogisterijen, vinden wij uitermate belangrijk. Hiermee kunnen wij als branche een bijdrage leveren aan verantwoord medicijngebruik.”

Nieuwe folder specifiek over zelfzorg
Om consumenten meer bewust te maken van de mogelijke risico’s van zelfzorggeneesmiddelen in het verkeer, heeft het CBD i.s.m. het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik een nieuwe voorlichtingsfolder ontwikkeld, speciaal voor deze campagne. Deze nieuwe folder gaat specifiek over het drogisterij assortiment en maakt duidelijk welke zelfzorggeneesmiddelen de rijvaardigheid beïnvloeden.
Vanaf 1 november vindt er een actie plaats in vrijwel alle drogisterijen in Friesland. Zij geven een maand lang extra aandacht aan voorlichting over veilig rijden met medicijnen en delen de nieuwe folders uit aan hun klanten. IVM-directeur Ruud Coolen van Brakel: “Wij juichen dit initiatief van de drogisterijen toe, want hoe meer aandacht er komt voor rijgevaarlijke medicijnen, hoe beter.”

Lees hier de folder "medicijnen in het verkeer"