Deelnemers gevraagd voor medisch wetenschappelijk onderzoek getiteld: “Een aanzuringsprobleem in de nieren bij syndroom van Sjögren”

In het Erasmus MC is een onderzoek gestart naar een nieraandoening bij het syndroom van Sjögren.
De nieraandoening heet met een moeilijke naam “Distale renale tubulaire acidose” (dRTA), wat inhoudt dat de nier niet voldoende in staat is om de urine aan te zuren.
De klachten die bij dRTA horen zijn onder andere vermoeidheid, spierzwakte, hyperventilatie, nierstenen en botontkalking. De ziekte is goed te behandelen met medicatie waarmee ook complicaties (nierstenen) kan worden voorkomen.

Doel van het onderzoek
Dit onderzoek kent twee doelen namelijk:

1) uitzoeken hoe vaak dRTA voorkomt bij het syndroom van Sjögren

2) nagaan hoe vaak botontkalking voorkomt bij dRTA


Inhoud van het onderzoek
Als je besluit deel te nemen aan dit onderzoek, dan wordt je gevraagd om twee dagen (met minimaal een week daartussen) in het Erasmus MC te verblijven. Je zult dan twee zuurbelastingstesten krijgen waarmee wordt getest of jij dRTA heeft. Daarnaast wordt er een DEXA-scan gemaakt om te kijken of je botontkalking hebt.

Deelname
Wij, Tim Both (onderzoeker) en Dr. P.L.A. van Daele (internist) zijn op zoek naar mensen met het primaire syndroom van Sjögren (dus geen andere auto-immuunziekte hebben naast Sjögren).

Het onderzoek zal plaatsvinden gedurende de zomermaanden en zal eind september stoppen.
Ben jij geïnteresseerd en wil jij graag meer informatie ontvangen over dit onderzoek, neem dan contact op met Dhr. T. Both. Je kunt dit doen door een email te sturen naar t.both.1@erasmusmc.nl.

Er is maar beperkte plaats voor deelname.

Bron